Колачиња

Политика за колачиња

За да работи правилно интернетската страница и како би можело да се унапредува со цел подобрување на вашето искуство на прегледување, потребнa е минимална количина на информации (cookies) да се сочува на вашиот компјутер. Повеќе од 90% од интернет страници ја користат праксата колачиња и според правилата на Европската унија должни се да побараат согласност од корисниците. Со користењето на овие интернет страници се согласувате со употреба на колачињата, со чие блокирање и понатаму ќе можете да ја прегледувате страницата, но некои нејзини можности нема да бидат функционални.

Што е колаче?

Колаче е информација сочувана на Вашиот компјутер од страна на веб-страницата која ја посетувате. Колачињата обично ги чуваат Вашите поставки, поставките за веб-страницата, како што се одбраниот јазик или адресата. Подоцна, кога пак ќе ја отворите веб-страницата интернет прегледникот ги праќа назад колачињата кои припаѓаат на таа страница. Ова ѝ овозможува на страницата да ги прикаже информациите прилагодени на Вашите потреби.

Колачињата може да сочуваат широк обем на информации вклучувајќи ги личните информации (како што е Вашето име или имејл адреса). Сепак, оваа информација може да биде сочувана единствено ако Вие го овозможувате тоа - веб страниците не можат да добијат пристап кон информациите кои не сте им ги дале и не можат да пристапат кон други датотеки на Вашиот компјутер или мобилен апарат. Зададените активности на зачувување и праќање колачиња Вам не ви се видливи. Сепак, можете да ги промените Вашите поставки на интернет прегледникот и можете сами да одберете дали барањата за зачувување на колачињата ќе ги одобрите или ќе ги одбиете, ќе ги избришете сочуваните колачиња автоматски при затворањето на интернет прегледникот и слично.

Како да се оневозможат колачињата?

Со исклучување на колачињата одлучувате дали сакате да допуштите зачувување на колачињата на вашиот компјутер или мобилен апарат. Поставките Cookie може да се контролираат и конфигурираат во вашиот веб-прегледник. Ако ги оневозможите колачињата, можеби нема да можете да користите некои функционалности на веб-страницата.

Што се привремени колачиња?

Привремени колачиња или колачиња на сесијата се отстрануваат од компјутерот по затворањето на интернет прегледникот. Со помош на нив веб-местата зачувуваат привремени податоци, како што се ставките во кошничката за купување.

Што се постојани колачиња?

Постојаните или сочуваните колачиња остануваат на компјутерот по затворањето на програмата во интернет прегледникот. Со помош на нив веб-местата ги зачувуваат податоците, како што се име за пријава и лозинка, така што да не морате да се пријавувате при секоја посета на одредено место. Постојаните колачиња ќе останат на компјутерот со денови, месеци дури и со години.

Што се колачиња од прва страна?

Колачињата од прва страна доаѓаат од веб-местата кои ги гледате, а може да бидат постојани или привремени. Со помош на тие колачиња веб-местата може да ги сочуваат податоците кои повторно ќе се користат при следната посета на тоа веб-место.

Што се колачиња од трета страна?

Колачињата од трета страна доаѓаат со рекламите на другите веб-места (како што се скокачките или други реклами) кои се наоѓаат на веб-местото коешто го гледате. Со помош на тие колачињаa веб-местата може да го следат користењето на интернет во маркетиншки цели.

Користи ли оваа веб-страница колачиња?

Да, со примарна цел како нашите веб-страници би ви овозможиле подобро корисничко искуство.

Какви колачиња користи оваа веб-страница и зошто?

Привремени колачиња (Session cookies) - се колачињата кои истекуваат (и автоматски се бришат) кога ќе го затворите интернетскиот прегледник. Ние користиме "session cookies" за да го унапредиме корисничкото искуство за време на посетата.

Трајни колачиња (Persistent cookies) - обично имаат датум на истек далеку во иднината и така ќе останат во вашиот прегледник додека не истечат или додека рачно не ги избришете. Ние користиме трајни колачиња за подобро да ги разбереме навиките на корисниците, така што ќе можеме да ја подобриме интернетската страница според Вашите навики. Меѓутоа, врз основа на вака прибраните податоци, не е возможна идентификација на Вас како корисник, а прибраните податоци се користат исклучиво во статистички цели.

Дали на веб-страницата има колачиња од трета страна?

Има неколку надворешни сервиси кои на корисникот му зачувуваат лимитирани колачиња. Овие колачиња не се поставени од страна на оваа интернет-страница, но некои служат за нормално функционирање на одредени можности кои на корисниците им го олеснуваат пристапот кон содржината. Според тоа, информациите за заштита на податоците со кои овде сте запознаени важат само за оваа интернет-страница, а заштитата на податоците од страна на надворешните сервиси потребно е да се провери на нивните службени страници.

Моментално овозможуваме:

Мерење на посетеност

Оваа веб-страница користи сервиси за мерење на посетеност и тоа се: Google Analytics. Ниту врз основа на вака прибраните податоци не е можна идентификација на корисникот, а прибраните податоци се користат исклучиво во статистички цели. Ако сакате да оневозможите наведените сервиси да ги чуваат вашите колачиња, можете да забраните за секој сервис на следните линкови:

Google Analytics - https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Дополнителни информации околу исклучувањето на колачињата

Во моментот постојат неколку веб-страници за исклучување на чување на колачињата за различни сервиси.

Повеќе може да се информирате на следните линкови:

http://www.allaboutcookies.org/

http://www.youronlinechoices.eu/