Urska premik 11 sl
Urša Premik

Urša Premik

Fotografinja

Oglej si zgodbo

  • Urša Premik

»Moja velika strast je ujeti trenutek, s fotografijo dokumentirati življenje in čustva ljudi.«

Ljubezen do fotografije gojim od malih nog. Moj dedek je bil fotograf – morda je nekaj na tem.

Že v osnovni šoli sem imela svoj prvi angažma, in to na poroki – ne vem, kako so mi lahko zaupali tako veliko odgovornost.

Kljub negotovim časom me starši niso nikoli vprašali, zakaj sem izbrala prav fotografijo. Ravno starši so moja stalna opora in podpora. Fotografija je zame tudi edina smiselna pot. Kdor me pozna, ve, da se mi vse v življenju vrti okoli nje.

»Kadar se odločam, ali naj fotografiram osebo ali predmet, vedno izberem osebo. Osebnost je še kako mogoče prenesti na fotografijo.«

Moje fotografije lahko najdete v številnih revijah, najbolj ponosna pa sem na tiste v National Geographicu in Voguu. Lep občutek je, ko modna revija, kot je Vogue, objavi slike moje babice, na to sem posebno ponosna. Vedno mi je cilj, da skozi fotografijo pokažem »dušo« osebe – vsakdo jo ima. Na fotografiji želim poudariti nepopolnost in posebnost te osebe. Zato je bila babica super, saj ima veliko gub, a je vseeno lepa – pravi model. Lahko se postavi ob bok drugim manekenkam.

Po Voguu in fotografiranju Chucka Norrisa je posel zacvetel, ljudje so slišali zame, zdaj pa sem tako zasedena, da ne utegnem dihati, vendar to obožujem, ne morem drugače.

Čeprav živimo v svetu, v katerem je glavni film, se mi zdi, da fotografija ponuja veliko več. Prav zaradi njene statičnosti lahko gledalec vpije vsako podrobnost na njej.

Ne vem, ali bi lahko živela brez fotoaparata. Tisti občutek, ki ga dobiš, ko imaš dober kader in pritisneš sprožilec, je neopisljiv. Mogoče sem človek stare šole, toda analogni fotoaparat mi je vedno ljubši od digitalnega. Za dobro sliko se moraš potruditi in dobro premisliti o svetlobi, modelu, kadru, pravzaprav o vsem – poti nazaj ni. Dobra fotografija terja čas, zlasti danes, ko vsakdo misli, da je fotograf.

Vsega se je mogoče naučiti, vendar je fotografija zame umetnost. Ali imaš tisto nekaj ali ne.

#tvojastvar

Če te zanima prihodnost, zgrabi Cockto in se ozri v ogledalo – to si ti. Ti in vsi neustrašni, pristni ljudje svobodnega duha, ki imajo pogum, ljubezen in strast za uresničitev svojih želja. Cockta ti stoji ob strani, ti pa si tu, na vratih v prihodnost. Odpri jih!