Slavica 16 hr
Slavica Janošević

Slavica Janošević

Izdelovalka violin

Oglej si zgodbo

  • Slavica Janošević

»Jaz sem violinin starš, glasbenik pa je ljubimec.«

Uživanje v vsakem trenutku življenja in izkoriščanje vsega, kar ti ponuja – tako lahko opišem svoje življenje.

Čeprav si kruh služim v gledališču, kjer sem kostumografinja, se takoj po službi potopim v svoj svet, v svoje projekte. Sem resnično povsod in prijatelji mi govorijo, naj malo izprežem, vendar kadar se želim sprostiti, umiriti in globoko vdihniti, so tu violine. Za izdelavo violin moraš biti predvsem umirjen, imeti moraš mirno roko in moraš biti osredotočen. Glasbilo – violina – natančno ve, kdaj sem napeta in raztresena.

»V izdelavo violine vložim približno 200 ur, vendar tega ne čutim, saj med delom izgubim predstavo o času.«

Tisto, kar imam rada pri izdelavi violin, sta njihova ljubkost in močen zvok. Občutek, ko izdelam odlično violino in prvič zaslišim njen zvok, je nepopisen. Vedno se rada pošalim, da sem jaz violinin skrbni starš, glasbenik pa je njen partner, brez katerega ne bi zablestela. Sama violina sicer ni vredna nič, ob dobrem glasbeniku pa postane močna „diva". Trudim se izdelovati čim boljše violine, čim boljše „dive", da je zadnja vedno boljša od prejšnje. Ko sem profesorje spraševala, koliko časa potrebuješ, da postaneš strokovnjak za izdelavo violin, mi je eden odgovoril, da po 15 letih razumeš vse v vezi z njihovo izdelavo, drugi pa, da za to potrebuješ 30 let – jaz sem nekje vmes. Mislim, da nisem velika mojstrica, saj so za to potrebna leta in leta izkušenj, sem pa na dobri poti, da postanem najboljša v tem.

V življenju je zelo pomembno, da si vztrajen in imaš jasne cilje, saj tako lahko lažje premagaš vsako oviro. V življenju je najpomembnejše biti srečen, edina pot do sreče pa je ta, da počneš tisto, kar imaš rad.

#tvojastvar

Če te zanima prihodnost, zgrabi Cockto in se ozri v ogledalo – to si ti. Ti in vsi neustrašni, pristni ljudje svobodnega duha, ki imajo pogum, ljubezen in strast za uresničitev svojih želja. Cockta ti stoji ob strani, ti pa si tu, na vratih v prihodnost. Odpri jih!