TVOJE TELO
TVOJA STVAR

TVOJE TELO TVOJA STVAR

Poglej, koliko kilogramov imaš, kdaj začneš s hujšanjem? Daj, pojej nekaj, čisto si že posušena. Misliš, da te bodo zaposlili, ko bodo videli tvoje tetovaže? Mišice so kul, ampak tole je pa res too much. Si prepričana, da želiš otroka v teh letih?

Se te komentarji drugih dotaknejo?

Ljudje svoj nos radi vtikajo v stvari, ki niso njihova stvar in velikokrat brez pomisleka pokomentirajo, kaj si mislijo o videzu drugih. To je nekaj, kar se ne da spremeniti, imaš pa vso moč, da spremeniš svoj pogled na njihove opazke in jih obrneš sebi v prid.

OPOZORILO – OBČUTLJIVA VSEBINA

Spodnji posnetki vključujejo prizore, ki se še vedno dogajajo v 21. stoletju in so za nekatere celo del vsakdana.

Včasih je edina teža, ki se je moraš znebiti, tista, ki jo nosiš na ramenih.

Ne glede na to, kako izgledaš in koliko kilogramov imaš, se bo vedno našel nekdo s pripombami. Zapomni si, da so to zgolj mnenja in ne dejstva. Edino dejstvo, ki ga moraš prisvojiti, je, da se ti ni treba spreminjati za nikogar.


OGLEJ SI VIDEO

Življenjske odločitve naj ne temeljijo na nasvetih tistih, ki se ne bodo ukvarjali z rezultatom.

Človeka spoznaš šele takrat, kadar obuješ njegove čevlje in se z njimi sprehodiš skozi njegovo življenje. Ravno zaradi tega je obsojanje in nestrinjanje z njegovimi odločitvami in prepričanji nekaj povsem krivičnega. Vsak ima pravico do izbire.

OGLEJ SI VIDEO

Tvoje telo se zares spremeni šele takrat, ko ojačaš svoj um.

Če želiš postati najboljša verzija sebe, moraš tudi poslušati sebe in ne druge. Ne glede na to, kako se izražaš, koliko ur na dan treniraš in koliko tatujev imaš, je najpomembnejše, da veš, da svoboda pride takrat, ko zaživi tvoj avtentični »jaz«.

OGLEJ SI VIDEO

TVOJA NOVA MANTRA

Tvoje telo, tvoja stvar.
Moje telo, moja stvar.
Ponovi, dokler ti ne bo samoumevno.
Ker nikoli ne moreš ugoditi čisto vsem. Nikoli.
Zato se ne odzivaj na žaljivke in ne dovoli, da gre tvoja moč v roke drugih.

Zapomni si, negativizem in nestrpnost velikokrat izhajata iz lastne negotovosti, zato se ne oziraj na takšne komentarje. Kvečjemu se lahko iz njih naučiš, da imaš lastnosti, ki te delajo drugačnega. Posebnega. Unikatnega. Bodi ponosen_a na jih!

VEDNO SE NAJDE NEKDO, KI TI JE PRIPRAVLJEN PRISLUHNITI

Zelo pomembno je, da težav in stisk, v katerih se znajdeš, ne zadržuješ v sebi, ampak jih deliš s prijatelji, družino in osebami, ki jim lahko zaupaš. Pokaži, kaj se dogaja, kaj vidiš, kaj čutiš, morda boš presenečen_a, da imajo tudi drugi podobne izkušnje.

Če meniš, da si v situaciji, kjer se počutiš ustrahovano, napadeno ali pa preprosto potrebuješ nekoga za pogovor, se lahko po strokovno pomoč kadarkoli obrneš tudi na brezplačno telefonsko številko TOM telefona: 116 111, e-pošto [email protected] ali klepetalnico na www.e-tom.si. Ne pozabi – Odgovor je pogovor®.

ZA VSE OSTALE

Razmisli, preden nekaj rečeš. Klišejsko kot se sliši, lahko s komentarji, ki se navezujejo na videz in na odločitve, ki jih nekateri sprejemo o svojem telesu, hitro nekoga užališ.

Razmisli, preden napišeš komentar na spletu. Nikoli ne veš, kdo vse ga bo prebral. Morda lahko z njim nekoga prizadaneš.

Tudi če tvoj cilj ni nikogar užaliti ali prizadeti, še ne pomeni, da izrečene ali napisane besede ne bodo pustile sledov in posledic.

Misli na druge tako, kot misliš nase.

SAMOZAVESTNI V SVOJEM TELESU

Prepoznaš obraze, ki ne dovolijo, da jim kritike zlezejo pod kožo in trdno verjamejo, da ima vsak posameznik pravico do izražanja in izbire. Spremljaj nas na družbenih omrežjih in pobliže spoznaj, kdo so ambasadorji kampanje.

Mislim, da je moje telo samo moja stvar in da so z njim povezane odločitve absolutno odvisne le od mene, samo JAZ lahko izbiram in ne zanima me mnenje drugih o mojem videzu.

Lea Davogić

Moj osebni prostor in moje telo sta v polju, kjer jaz odločam, kaj mi odgovarja ... kjer lahko imam svoje stališče in ne želim, da kdorkoli pritiska na mene, da razmišljam tako kot ostali.

Nina Mihas

Mislim, da si vsak zasluži sprejemati svoje odločitve ali želi otroka, saj se tičejo izključno vsakega posameznika in da si na tem področju ne bi smel nihče dovoliti, da v te odločitve dvomi. Niti sprašuje, niti razmišlja o tem, to je izključno osebna odločitev.

Iva Radojević

Ne obremenjujem se s komentarji drugih. Brez tatujev ali pa s tatuji ne bi bila nikoli 100% vsem všeč. Na koncu dneva je važno, da sem všeč sama sebi.".

Alekseja Potisk

Predsodke doživljam vsakodnevno, saj ljudje radi predalčkamo druge. Če se ukvarjaš z nečim tako ekstremnim kot jaz, ti avtomatično pripišejo, da si brez možganov in nekdo, ki se ukvarja samo s svojim telesom, ne pa tudi umom. Običajno se vsi predsodki končajo, ko me ljudje pobližje spoznajo.

Miša Bačulov

Ko začneš delati na sebi je pomembno, da veš, da si tudi ti samo človek, ki včasih potrebuje tudi psihološko pomoč (poiskala sem jo tudi jaz v najobčutljivejših letih, konec osnovne oz. srednje šole). Takrat se oblikuješ kot oseba in ugotoviš, da se ti ni treba dokazovati nikomur, mislim, da je to osnova za tisto najlepšo in najpomembnejšo samozavest.

Lucija Lugomer