Nada stevica sl

Nada & Stevica

Kaj bodo rekli ljudje?

»Ne dopuščava, da bi stereotipi vplivali na naju.«

Zakaj nas nekatere ljubezni definirajo bolj kot druge? Ali sprejemaš vse ljubezni?

Vemo, da je ljubezen različnih oblik in tako si vsi želimo izkusiti vse vrste ljubezni. Najti tistega pravega prijatelja, s katerim lahko govorimo o čemerkoli. Imeti ob sebi ljudi, ki jim lahko brezpogojno zaupamo. Zaljubiti se v osebo, ki nas podpira in ljubi brez zadržkov.

Toda zakaj se morajo nekatere ljubezni zagovarjati v družbi in poslušati mnenja neznancev? Zakaj bi ljubezen sploh potrebovala dodatno razlago? Zakaj nas nekatere ljubezni (še vedno) definirajo bolj kot druge?

Dobili smo priložnost, da z Nado in Stevico spregovorimo o njuni ljubezni. Po eni strani sta povsem običajen par, poln ljubezni in tipičnih težav, s katerimi se lahko poistoveti vsak. Pa vendar ima njun odnos dodatno dimenzijo - on je Rom, ona ni.

Vprašali smo se, ali kot družba enako sprejemamo vse oblike ljubezni? Nadino ljubezen do prijateljice iz otroštva, njene poročne priče in do partnerja, ki jo spoštuje in podpira?

Preberi, kako Nada in Stevica gledata na njuno zvezo, po kateri ju družba definira, in kako je njun odnos zmagal nad predsodki.

»Najina ljubezen je rasla in z njo je rasla tudi podpora okolice.« Na sliki Nada s prijateljico Neveno, ki jo spremlja in podpira na vsakem koraku.

Najino ljubezen lahko
definirava zgolj midva sama


Vsak par ima svojo ljubezensko pot. Kakšni so bili vajini začetki, kako se je odnos gradil? Kako se je začela vajina zgodba?

Nada: Spoznala sva se v študentskem domu pred šestimi leti. Hitro sva se zaljubila, danes pa sva srečno poročena in imava dva krasna otroka.

Sliši se lepo, celo zelo običajno. Sta morda na začetku naletela na kakšne težave? Ali je bilo vedno tako enostavno?

Stevica: Nikakor ni bilo enostavno (smeh). Midva sva z vidika najine ljubezni običajen, normalen par, ampak ljudje naju gledajo in definirajo drugače. Okolica me vidi kot nekoga, ki je "drugačen" in celo življenje čutim, kaj pomeni diskriminacija. Vidim poglede, tudi tiste skrite. Slišim komentarje, tudi tiste neizrečene.

Da razumemo malo bolje - kakšno je sporočilo teh komentarjev okolice?

Stevica: Zaradi barve moje kože, zaradi mojega porekla, so imeli ljudje do mene vedno predsodke. "On je Rom, kako se bo obnašal, je sploh česa sposoben?"

Zavedamo se stanja v družbi in meja, ki se jih le stežka premika. Nada, kako se ti spopadaš s tem?

Nada: Jaz vem, kdo je on in kakšen je, vedno sem vedela. Dejstvo, da je Rom, me nikoli ni motilo. Vem, da midva kot par funkcionirava odlično, in da je do mene vedno dober. Kaj misli okolica, me ne zanima. Ne dopuščava, da bi stereotipi vplivali na naju. No, ne več. Imava se rada in to je najbolj pomembno.

Mislita, da vaju družba zaradi vajine ljubezni gleda drugače?

Nada: To, kar o najini ljubezni misli ali reče nekdo drug, naju ne definira. Definirava jo lahko le midva sama.

"Kaj bodo rekli ljudje?"


Nada, pred intervjujem si nam povedala, da so bili tvoji starši vedno precej odprti, in da te je njuna reakcija na tvojo zvezo s Stevico močno razočarala. Nam lahko poveš več o tem? Če ti ni pretežko, seveda.

Nada: To je del najine zgodbe, zakaj bi jo skrivala?! Oče se je odzval tipično stereotipno. Našteval je neskončno razlogov, zakaj nama ne bo uspelo, zakaj ne bi smela biti skupaj. Skrbelo ga je, kako bo Stevica ravnal z menoj. Mamo pa je mučilo večno vprašanje: "Kaj bodo rekli ljudje?"

Ostati v zvezi pod takšnim pritiskom verjetno ni enostavno?

Stevica: Za mene je bilo to mučno. Da te nekdo ne sodi po tvojih dosežkih, po obnašanju do partnerke, temveč zgolj po tvojem poreklu ...

Nada: Seveda mu je bilo težko. Odpisali so ga kot neprimernega partnerja zame, čeprav o njem niso vedeli ničesar. Ničesar o njegovih vrednotah ali tem, kdo in kakšen je. Samo zato, ker je Rom.

Skupaj & narazen

 

Pogovor nadaljujemo in zaključimo, da so starši Nadi izjemno pomembni, in da se je zaradi pomanjkanja njihove podpore in nasprotovanja njeni vezi počutila neverjetno osamljeno. Bila je razpeta med ljubeznijo do njih in do človeka, v katerega je bila zaljubljena. To je privedlo do težav v odnosu, tudi do začasnih razhodov. Poskušala sta živeti eden brez drugega, a ju je ljubezen vedno znova vračala skupaj. Kako pa se je navkljub oviram njuna pot nadaljevala?

Sčasoma je le prišlo do preobrata, kako?

Stevica: Tako je, do preobrata je prišlo, ko je Nada zanosila. V zanosu jeze in nemoči sem njenega očeta vprašal: "Se boste tudi do svojega vnuka obnašali drugače, ker je Rom?".

Skrajne besede, ki pa so stvari postavile v pravi kontekst. Nadini starši so preko Nadine in Stevičine veze spoznali popolnoma novo ljubezen - ljubezen do vnuka. Ta jih je osvobodila predsodkov in Stevico sta končno sprejela v svojo družino.

»Tako njegovi kot moji prijatelji so postali najina armada ljubezni, ki sta naju branila pred odzivi družbe.« Na sliki Nada s prijateljico Anđelo, ki podpira njeno ljubezen s Stevico.

Koga pokličeš?
Armado ljubezni!

 

Naredimo korak nazaj. Nada, zakaj si se zaljubila v Stevico?

Nada: Pomagal mi je, da odrastem, da osebnostno dozorim. Naučila sem se postaviti zase, za svoja čustva. Svojo ljubezen sva si morala izboriti in jo vedno znova dokazovati, ampak zaradi tega boja se zdaj počutiva varno, trdno, stabilno. Kot posameznika in kot par.

Stevica, kaj pa si se ti naučil od Nade?

Stevica: Naučil sem se, da sem ob njej to, kar sem. Skupaj pa sva se naučila, da sva ponosna na to, kar sva in na to, kar sva dosegla.

Stevico malo premagajo čustva, primeta se za roko in se spogledata.

Nada: Vedno. Midva sva podpora drug drugemu, ampak imava tudi podporo drugih. Najina ljubezen je rasla in z njo je rasla tudi podpora okolice. Tako njegovi kot moji prijatelji so postali najina armada ljubezni, ki sta naju branila pred odzivi družbe.

Ljubiti brez strahu

 

Zaradi družbenih norm nekateri pari čutijo drugačne, ne ravno prijetne pritiske in doživljanje okolice. Družba sodi brez milosti, brez razmišljanja, kako bo to na nekoga vplivalo. Kaj mislita o tem?

Stevica: Želiva jim, da živijo v trenutku, ki je ključen. Želiva, da ima vsak možnost, da je legitimen del družbe, da se o človeku sodi zgolj glede na to, kako se obnaša, na pa zaradi barve kože.

Imata kakšno sporočilo za konec?

Oba: Želiva ohrabriti vse pare, ki čutijo, da je njihov odnos ogrožen zaradi strahu ali predsodkov okolice. Misliva, da je pomembno, da se o tej tematiki govori. Da poveva svojo zgodbo in na tak način podpreva pare, ki se morda soočajo s podobno situacijo, kot sva se midva. "VSAK KI LJUBI, NAJ LJUBI BREZ STRAHU!"

Hvala vama za te iskrene besede, hvala vama za vajino hrabrost in hvala, da sta z nama delila svojo ljubezen.

#TvojaLjubezen #TvojaStvar

Oborožite se z ljudmi, ki bodo podprli vaše ljubezni brez strahu, tako kot sta to storili Nadini prijateljici Nevena in Anđela.