Aleksandar nebojsa sr

Aleksandar & Nebojša

Naša ljubav je potpuno normalna. Potpuno iskrena.

»Mi znamo da pripadamo jedan drugom.«

Zašto bi nas neke ljubavi definisale više od drugih? Prihvataš li sve njegove ljubavi?

Svi znamo da ljubav dolazi u različitim oblicima i zato uvek podržavamo majke koje stoje uz svoju decu, prijatelje od poverenja ili partnere koji istinski umeju da pruže ljubav i podršku.

Ali, zašto neke vrste ljubavi izazivaju posebnu pažnju i beskrajne komentare okoline? Zašto ljubav uopšte treba objašnjavati okolini? Zašto bi nas neke ljubavi definisale više od drugih?

Razgovarali smo sa Nebojšom i Aleksandrom, parom koji živi lepu i duboku ljubavnu priču. Zapitali smo se: prihvatamo li, kao društvo, sve vrste ljubavi? Prihvatamo li Aleksandrovu ljubav prema partneru koji ga poštuje i voli, jednako kao njegovu ljubav prema prijeteljici ili prema majci?

Evo priče o tome kako Aleksandar i Nebojša gledaju na svoju vezu prema kojoj ih društvo procenjuje, ali i o tome kako je njihov odnos pobedio predrasude.

»Naše porodice nas oduvek podržavaju i prihvataju onakvima kakvi jesmo, i kao pojedince i kao par.« Aleksandar je oduvek osećao majčinu podršku i ljubav.

Mi znamo, da pripadamo
jedan drugom


Hvala što delite s nama svoju priču. Za početak nas zanima, kako ste se upoznali?

- NEBOJŠA: "Hoćete iskreno?" : D

- ALEKSANDAR: "U klubu, 2012 godine. Doslovno smo se pogledali i to je bilo to.

Najbolje stvari su često jako jednostavne, zar ne? Da li je i vaš odnos jednostavan?

- ALEKSANDAR: Mi znamo da pripadamo jedan drugom. Nikad ne odlazimo na spavanje s nerešenim problemima. Razumevanje, razgovor i najvažnije, međusobno slušanje, ključni su u kvalitetu i trajnosti naše veze.

Jasno je da imate zdrav i predivan odnos, ali, da li ga i okolina tako vidi?

- NEBOJŠA: Verujem da su svi parovi podvrgnuti nekoj vrsti procene okoline, ali naravno, homoseksualni parovi se po tome ipak ističu.

Šta to znači za vaše javno pojavljivanje? Da li pred drugim ljudima možete da se ponašate isto kao heteroseksualni parovi?

- ALEKSANDAR: To za nas, na žalost, nikada nije bila opcija, budući da smo odrasli u okruženju u kojem se možete suočiti s ozbiljnim posledicama ako svoju naklonost pokažete javno. Jednostavno, programirani ste tako da znate da za vas nema ljubljenja u javnosti i nema držanja za ruke u javnosti.

- NEBOJŠA: Ne razmišljamo previše o tome, to smo jednostavno prihvatili kao takvo.

"Bez ljubavi u javnosti"
programirano je u tebi

 

Da li se ponekad ipak "zanesete" u javnosti?

- NEBOJŠA: Ponekad se poljubimo ili zagrlimo ako se dugo nismo videli, ali ne obraćamo previše pažnje na to. U takvim situacijama živimo svoj život, pa i po cenu toga da nas neko zbog toga povredi.

- ALEKSANDAR: Ja sam navikao na reakcije slučajnih prolaznika, čak i na uznemiravanja na ulici, ne samo zbog svoje seksualnosti već i zbog „drugačijeg" stila. Zbog kose, tetovaže, stava...

A šta kažu vaše porodice, jesu li vas oni prihvatili kao par?

- Da, naše porodice nas oduvek podržavaju i prihvataju onakvima kakvi jesmo, i kao pojedince i kao par.

»Ljubav je istina. Ako tu ljubav možete da živite, ako možete da živite svoju stvar i svoju istinu, bićete okej.« Angelina je uvek tu za Aleksandra, podržavajući ga u svim njegovim životnim odlukama.

"Ispravljanje" homofobije
je proces

 

Dok Nebojša i Aleksandar imaju podršku porodice, okolina ih ipak ne prihvata u potpunosti. Zanimalo nas je šta Nebojša i Aleksandar misle o razlozima za takav stav okoline.

- NEBOJŠA: Nekim ljudima smeta sloboda koju drugi pokazuju kada se ne plaše da žive svoj život onako kako žele. Osećaju da imaju pravo da komentarišu i izraze svoje neslaganje, samo zato što se neko ne uklapa u njihovu viziju "normalnog".

- ALEKSANDAR: Ja se nadam budućnosti u kojoj određeni parovi više neće biti doživljavani kao neprihvatljivi, i da će prestati da budu predmet negativnih komentara i uznemiravanja. Ali, "ispravljanje" homofobije je teško i ne može se očekivati brzo. To je proces.

Naša ljubav je potpuno
normalna. Potpuno iskrena.

 

Što biste rekli za kraj ovog intervjua, imate li poruku za ostale parove koji se suočavaju sa sličnim problemima?

- NEBOJŠA: Jasno mi je da je pokazivanje naše ljubavi u javnosti mač sa dve oštrice. Svakako, vremena se menjaju, mlađi ljudi se osećaju sigurnije u izražavanju svojih osećanja, ali činjenica je da to i dalje može dovesti do problema i još veće polarizacije u društvu kojem pripadamo. Nadam se da će se to promeniti.

- ALEKSANDAR: Otvorenost je oduvek večna "vruća tema", ali važno nam je da pokažemo da je naša veza stvarna, prava ljubav. Potpuno normalna. Potpuno iskrena. Ljubav je istina. Ako tu ljubav možete da živite, ako možete da živite svoju stvar i svoju istinu, bićete okej.

Aleksandre, nisi mogao lepše da završiš ovaj intervju. Momci, mnogo vam hvala na ovom razgovoru.

#TvojaLjubav #TvojaStvar

Okružite se prijateljima i članovima porodice koji će uvek i zauvek podržavati vašu ljubav, kao što su to učinile Aleksandrova majka Verica i njegova drugarica Angelina, koje su nam se pridružile u ovoj kampanji ljubavi.