3zvoganj hr
Danilo Dabić

Danilo Dabić

Zvoganj/Animacija

Pogledaj priču

  • Danilo Dabić

»Loš internet me izbaci iz takta u roku od sekunde.«

Kada sam bio mali, želeo sam da budem rok zvezda, ali se umešala sudbina koja me je odvela na neki drugi put. U osnovnoj i srednjoj školi sve mi je bilo dosadno, nisam bio previše zainteresovan za učenje. Nisam bio neki učenik, zapravo – bio sam lenj. Trebalo mi je vremena da shvatim šta volim i šta u budućnosti želim da radim.

Strast za animacijom se javila dok sam gledao South Park i Simpsonove. Uvek težim da budem što bolji u animaciji, da imam zanimljive teme i satiričan pristup. Naravno da postoji strah od plagijata, nedovoljno autentičnosti i bojazan da će neko reći da sam nečija kopija. Bilo mi je potrebno vreme da shvatim da na umetnike utiču ljudi, okolina i da je to sasvim u redu, samo moraš da dodaš svoj lični pečat. Koliko pesama postoji na svetu s ljubavnom tematikom, ali opet svaka je interpretirana na drugačiji način i svaka u slušaocu izaziva drugačije emocije.

»Humoru pristupam veoma ozbiljno, sednem i razmišljam o njemu.«

Nisam glavni šaljivdžija u društvu, štaviše uvek sam povučen pa za humor moram da se dobro pomučim, dugo razmišljam koje su reči najbolje i kako da fora bude prihvaćena i smešna. Obožavam satiru i to se vidi kroz svaku moju priču, kroz svaki lik koji sam napravio, jer tako mogu najbolje da dočaram poruku.

Ono što sam shvatio je da svaki dan moram da učim, gledam što više filmova, YT klipova, animacije. To je dobar način za dobijanje inspiracije. Nakon što pogledaš video moraš da razmišljaš o njemu, spoznaš novi ugao gledanja i naravno na to da dodaš svoj stav i mišljenje.

»Statistike kažu da sam poznat i preko publike dobijam energiju da budem još i bolji.«

Ono što može da me izbaci iz takta su spor internet i društvena anksioznost. Nažalost, vrlo često sam neodgovoran i zaboravan i nikako da poradim na tome. Kao osoba sam jako uredan, dobar prijatelj, a Zvoganj ne može da se kupi, nema tih para koje mogu da me nateraju da napravim neku animaciju koju ne želim.

#tvojastvar

Ako tražiš budućnost, zgrabi Cocktu i pogledaj u ogledalo – to si ti. Ti i svi oni smeli, autentični, duhom slobodni koji imaju hrabrosti, ljubavi i strasti da ostvare šta žele. Cockta je tu za sve vas – a vi ste ovde, na pragu budućnosti. Otvori je!